SYMO kiest voor werkbaar werk

Symo is gevestigd te Brugge en ontwikkelt, fabriceert, importeert en verdeelt parasols, met specifieke functionele en/of esthetische eisen. Er werken 13 werknemers.

Bij SYMO streeft men klantentevredenheid, innovatie, kwaliteit, permanent verbeteren van producten en processen en rendabiliteit na.

Om de personeelstevredenheid te optimaliseren meet men er de personeelstevredenheid in samenwerking met een gespecialiseerde consultant.

Zo ontwikkelde men een eigen vragenlijst met maar liefst 113 vragen die diverse aspecten van werkbaarheid meten, zoals balans werk-privé, jobinhoud, relatie met leidinggevende, arbeidsomstandigheden, carrièremogelijkheden, leermogelijkheden, … .

Vrijwel alle werknemers werken mee aan de bevraging. De resultaten worden aan het personeel voorgesteld. De resultaten werden besproken met de zaakvoerder die er een aantal actiepunten uit afleidt.

Stephanie, de personeelsverantwoordelijke  is tevreden over de medewerking en het resultaat. Voor haar is alles vlot verlopen en bood de vragenlijst voldoende mogelijkheid om die zaken aan te duiden waar er problemen zijn. Ze is ook tevreden over het anonieme en schriftelijk karakter want dit maakt dat ‘het sociaal wenselijk’ antwoorden voor een groot deel omzeild werd. Door deze manier van werken is er een nuttige aanzet gegeven om verbeterpunten aan te grijpen.

Sylvie, een productiemedewerker, gaf aan dat er na de introductievoorstelling een gevoel van angst aanwezig was. Angst voor het onbekende, welk soort vragen, wat gaat er gebeuren, de resultaten. Ze heeft de vragenlijst op verschillende momenten ingevuld, wat dus veel tijd vroeg, omdat er veel vragen waren, de vragen moeilijk opgesteld waren en je de antwoorden goed moest overdenken. Ze had geen specifieke verwachtingen maar was er zeker van dat er door de enquête iets zou veranderen. Ze houdt er toch een positief gevoel aan over. Het angstgevoel is verschoven naar een verwachting namelijk: wachten tot er iets gaat gebeuren, wachten op het verwezenlijken van de actiepunten.

Stephanie vertelt wat er gebeurt met de resultaten. Zo zijn er tegenwoordig strategische workshops waar iedereen vrijblijvend zijn mening kan geven over de te volgen richting van het bedrijf. Er worden ook wekelijks overlegvergaderingen georganiseerd met productie- en administratieafdeling om korter op de bal te kunnen spelen. Er worden regelmatig individuele gesprekken gehouden tussen werknemer en directie om de communicatie tussen beide partijen te vergemakkelijken. Er wordt ook benadrukt dat het bedrijf het volgen van opleidingen, voor zover het een meerwaarde is voor de job, positief benadrukt.